Mouches volantes (vertaling: zwevende muggen – anders genoemd: floaters) zijn troebelingen in het oog die waargenomen worden als zwarte sliertjes of vlekjes in het gezichtsveld. Ze zitten in het oog, in het glasvocht. Ze bewegen mee met de bewegingen van het oog en het kan dus zijn dat ze steeds in de weg zitten.
De mouches volantes zijn collageenvezels bestaande uit eiwitten die verouderd zijn en niet zijn opgeruimd door het lichaam. Ze zijn niet meer doorzichtig en je kijkt er dus tegenaan.

Om dat te verduidelijken eerst een tekening van een oog die naar een letterkaart kijkt en hoe de lichtstraal loopt door het glasvocht van het oog:

Hoe een oog naar een letterkaart kijkt

Stel nu dat er in het glasvocht van het oog van die mouches volantes aanwezig zijn:

Mouches volantes in het gezichtsveld

Je ziet dat de mouches volantes in de lichtstraal zitten, dat geeft een schaduw op het netvlies achterin het oog en die schaduw is zwart.
De mouches volantes zijn niet schadelijk maar voor sommige mensen wel hinderlijk. Het is een gevolg van het ouder worden en het indikken van het glasvocht in het oog. Als het ineens heel erg veel gebeurd is het aan te raden een oogarts te raadplegen omdat er dan wat aan de hand kan zijn met het netvlies.

Bates en Mouches Volantes

William Bates heeft wel een en ander gezegd over deze aandoening. Hij zegt dat de zwevende deeltjes in het oog een gevolg zijn van spanning in het oog en dat ze zullen verdwijnen als de spanning wordt opgelost. Of dat ze er nog wel zijn maar door de ontspanning niet hinderlijk zullen zijn, je zult ze nagenoeg niet meer waarnemen. Bates raadt dus aan om te Palmeren.

Oplossen van de Mouches Volantes

Er zijn nog andere beproefde manieren om ze op te lossen.

Castor Olie

Koop pure, zuivere castor olie (wonderolie/ricinus olie). Doe een druppel van die olie voor het slapen gaan in elk oog en wrijf een beetje onder de zolen van je voeten. De volgende ochtend zijn je ogen verfrist. Het restje olie in de ochtend in je ogen spoelt je traanvocht weg en dan zie je weer zonder de oliefilm laag. Na een paar dagen zou je moeten merken dat de vlekjes kleiner worden of zelfs zijn verdwenen.

Triphala oogdruppels

Triphala druppels helpen het oog te ontspannen en voeren voedingsstoffen. Je kunt het zelf maken, zie daarvoor de ayurveda pagina. Maar het is verstandiger om kant en klare druppels te kopen omdat die beter houdbaar zijn en gecontroleerd gemaakt. Het heet Netra Bindu en is hier verkrijgbaar.

Ghee druppels in je ogen

Om je ogen te smeren en brandende ogen te verzachten en te versterken kun je een druppel handwarme ghee in elk oog druppelen. De ghee is hier verkrijgbaar en bevat naast de ghee ook nog triphala. Zo heb je dus een dubbele werking: triphala en ghee. Het is alleen lastiger toe te passen omdat de ghee nog wat verwarmd moet worden zodat het vloeibaar wordt maar niet warmer dan 37 graden celsius.

Taurine

Op een aantal forums ben ik tegengekomen dat het supplement Taurine in een paar dagen helpt om de vlekjes op te lossen of te verkleinen. Het bleek wel zo te zijn dat na een paar dagen niet slikken, ze ook weer terug komen.

Rode bietjes

rode bietjes en poeder

Rode bietjes helpen tegen een hoge bloeddruk. Maar ze helpen ook om mouches volantes op te lossen of te verminderen. Je kunt natuurlijk rode bietjes gaan eten, maar je kunt ook bij de supermarkt een fles rode bietensap gaan halen. Nog effectiever is om rode bieten poeder te kopen en daar een eetlepel per dag van in je smoothie te gooien of in wat jij eet. Het is niet zo duur en bij de “De Tuinen/Holland en Barrett” hebben ze het.

MSM oogdruppels

MSM oogdruppels zouden ervoor zorgen dat het oog beter gehydrateerd wordt door het aanwezige zwavel in de MSM. Zwavel trekt water aan en is nodig voor de vorming van collageen. Nu zijn MSM oogdruppels moeilijk te vinden in nederland. Dus we maken het zelf:
Koop online MSM poeder en ga naar de supermarkt om lenzen inzet vloeistof te kopen. Niet om je lenzen schoon te maken maar de bewaar/inzet vloeistof. Een pipet flesje van 10 of 20 ml kun je bij de apotheek halen.
Meng de lenzen vloeistof met een theelepel MSM en laat de MSM oplossen. Je zal even moeten experimenteren met hoeveel MSM precies. Want als de concentratie MSM te hoog is zal het enorm prikken in je oog. En de een is daar gevoeliger voor dan de ander. Druppel twee keer per dag 1 a 2 druppels in beide ogen. Wel dit een paar maanden volhouden, een maand of 3 minimaal. Als je dan totaal geen verbetring opmerkt is het niet voor jou. Dan moet je iets anders proberen.

Print Friendly, PDF & Email