Detox is het uit het lichaam verwijderen van schadelijke stoffen zoals zware metalen, pesticiden en parasieten. Daarbij kun je eventueel extra ook bijvoorbeeld lever, nieren en darmen reinigen. Detox is dus ontgiften, hier op wikipedia vind je een andere beschrijving.

Veilig Detoxen

detox op een veilige manier

Als je nog nooit een detox gedaan hebt is het verstandig om met 1 dagje te beginnen. Detoxen kun je vaak beter onder begeleiding doen van iemand die er ervaring mee heeft. Die zorgt ervoor dat de detox niet te heftig wordt en aansluit bij jou. Als je ineens te sterk gaat detoxen, dan kun je onverdraaglijke buikpijn, hoofdpijn, gewrichtspijn enzovoort krijgen. Een beetje is niet erg, dat geeft aan dat er ontgift wordt. Maar het moet nog wel makkelijk draaglijk zijn.

Als je 1 dag detox hebt gedaan en het gaat goed kun je voor de 3 dagen detox gaan. Daarna kun je voor 5 dagen of een week gaan.
Een detox van 1 dag kun je wel doen zonder veel voorbereiding, maar een langere detox van 5, 7, 14 of meer dagen heeft voorbereiding nodig. Het is zaak op een aantal dingen voorbereid te zijn.

Voorbeeld Detox

Laten we als voorbeeld een detox van 14 dagen nemen. Dan gaan we een week voor de 14 dagen voorbereiden. Dus dan ben je 21 dagen bezig. Wat heb je allemaal nodig?

Rust, begeleiding en support

Om te beginnnen moet je ervoor zorgen dat je in de 14 dagen detox geen stress hebt. Dat kan betekenen dat je vrij neemt van je werk. Er is een rustige stressvrije energie nodig om te kunnen detoxen. Stress vreet energie en zal je behoefte om emotioneel te gaan eten bijna onbeheersbaar maken.

Dan is begeleiding erg fijn omdat iemand met ervaring je begrijpt terwijl je omgeving dat misschien niet doet. Je kunt terecht bij je detoxcoach omdat die weet wat je moet doen bij ontgiftingstreacties. En een detoxcoach kent ook de eventuele emotionele buien waar je in kan belanden.

Vitaminen en Mineralen

De mineralen en vitaminen zijn nodig om de afvalstoffen die vrijkomen af te kunnen voeren en ervoor te zorgen dat de afvalstoffen weinig tot geen schade toebrengen aan je weefsels. Een week van te voren zou je elke dag een groene smoothie kunnen drinken om je mineralen en vitaminen balans op een hoger peil te brengen. Daarnaast zijn een aantal vitaminen en mineralen van extra belang:

  • Vitamine B
  • Vitamine C
  • Vitamine E
  • Calcium
  • Magnesium
  • Chroom

Natuurlijk is bijvoorbeeld vitamine D ook heel belangrijk, maar van het bovenstaande lijstje is vooral bekend dat ze een detox vergemakkelijken. En voor vitamine D kun je in de zon gaan zitten, dat werkt ook nog eens ontspannend.

Groene Smoothies

Zoals al geschreven boven is het belangrijk om in de voorbereidingsfase elke dag een groene smoothie te drinken. Het beste is om dat te verdelen over de dag. Dat is dus om je lichaam extra makkelijk opneembare mineralen, vitamines, antioxidanten en enzymen te geven. Maar er is nog een reden: je stoelgang. Omdat je afvalstoffen uit je lichaam kwijt moet raken, moet je zorgen dat je elke dag twee keer naar de WC moet voor een grote boodschap (en 1 keer is echt het absolute minimum, zonder dat geen detox!). In de groene smoothie kunnen we namelijk: lijnzaad, chiazaad, psyllium of kokosvezels mengen. Afhankelijk van welke voor jou geschikt is.

Water drinken

Omdat je lichaam afvalstoffen vrij gaat geven gedurende de detox, zullen die afgevoerd moeten worden. Daar heeft het lichaam ook water voor nodig. Hoeveel water moet je eigenlijk drinken? Een van de succesvolste krachttrainers (Charles Poliquin) heeft daar een formule voor bedacht: (0,44 x lichaamsgewicht) gedeeld door 10. Dus als je 75 kilo weegt is dat 3,3 liter…per dag. Liefst schoon en gefilterd water omdat in leidingwater nogal wat stoffen zitten die daar niet thuishoren. Maar dat gaat even te ver voor dit artikel. Het water dat je drinkt uit een groene smoothie mag je meetellen.

Wat niet te eten

Een aantal dingen kun je beter niet eten in de voorbereidings periode. Dat zijn:

  • Meelprodukten: brood, pasta, pizza en kant en klaar maaltijden. Die bevatten gluten en heel veel mensen zijn zonder het te weten gevoelig voor gluten. Spelt bevat ook gluten, zij het wat minder. Heel interessant is het boek “Broodbuik van William Davis”.
  • Suikers: rietsuiker, gewone kristalsuiker, basterdsuiker, honing, siroop enz. Suikers voeden candida en schimmels. Die willen we eigenlijk kwijtraken, het zal je huid goed doen.
  • Zuivelproducten: melk, kaas, ook geitenmelk en kaas, kwark, yoghurt

Tsja, wat eet je dan wel? Groene smoothies, gestoomde of gekookte groenten, rijst, haver, mais, boekweit, aardappelen, quinoa en noten (hoewel die vaak in fabrieken worden verwerkt waar gluten voorkomen, lees de verpakking). En matig met vlees, maar dat mag wel!