Een leesbril komt op hetzelfde neer als presbyopie. Iets na het 40-ste levensjaar komen veel mensen erachter dat hun armen te kort zijn geworden. De te lezen teksten moeten ze steeds verder bij zich vandaan houden om die nog te kunnen lezen. In de verte kunnen ze alles nog goed lezen, behalve als ze ook al bijziend waren natuurlijk. Een leesbril is een ander geval dan verziendheid. Bij verziendheid zijn het de externe rechte spieren van het oog die wat te gespannen zijn. Dat is in dit geval anders. Dan is het de cilindrische spier, die rond de lens zit, die zijn elasticiteit verloren heeft.
Werking van de cilindrische spier
De cilindrische spier zit rond de lens en heeft een cirkelvorm:
Als de cilindrische spier uitzet, dat wil zeggen aanspant, dan zal dat druk geven op de lens waardoor die dikker wordt en dus een sterkere lens wordt.
Als de cilindrische spier zijn kracht verliest om te spannen, dan kan de lens niet meer boller…dus sterker worden. Dat betekent dat je het niet meer kunt zien van dichtbij.
Om het nog preciezer te laten zien hieronder een duidelijker plaatje van de spier.
Aan de buitenkant in de rondte zit de cilindrische spier. Die staat in verbinding met de lens door middel van de “touwtjes” ertussen, de ligamenten.
Reguliere leesbril-visie en de onze
De reguliere wetenschap vertelt ons dat de lenzen van onze ogen verouderen. Door ouderdom kunnen onze lenzen niet meer goed accommoderen en zien we niet meer scherp. Dat komt vooral door vervuilingen in de lens. Die maken dat de lens minder soepel wordt en dus niet meer zo makkelijk samen te drukken is. Het is mogelijk om die vervuilingen, meestal beschadigde proteinen, op te ruimen. Door te vasten komt het lichaam in een toestand van autofagy. Dat is een toestand waarinhet lichaam beschadigde cellen gaat opruimen en ze weer als gerecyclede bouwstoffen kan gebruiken om nieuwe te maken.
Het heeft ook te maken heeft met het chronisch tekort aan vitamines en mineralen in onze voeding en de toenemende vervuiling van de lucht.
Het tekort aan echt dag (zon) licht is ook een factor die maakt dat we een leesbril nodig gaan hebben. Het blijkt dat we voor een goed functionerend lichaam gemiddeld een paar uur per dag zonlicht of ieder geval daglicht nodig hebben.
De reclame die het zonlicht in een kwaad daglicht stelt, is zeer misleidend. Zorg ervoor dat je voldoende licht hebt als je binnen wilt lezen. Je hebt daar het maximale profijt van als je een speciale zogenaamde daglicht- of vol-spectrum lamp gebruikt. Bij beter licht heb je je leesbril minder nodig.
Zet je leesbril af
Je zult ook merken dat als je je leesbril eenmaal opzet, dat je ogen nog sneller achteruit gaan. Binnen de kortste keren heb je een sterkere leesbril nodig. Meestal wordt dat rond de +3 of +4 dioptrieën stabiel, en dat is best een sterke bril.
William Bates zei erover dat je elke dag even zo klein mogelijke letters als je kan moet lezen. Dat maakt dat de lens elke dag even maximaal moet inspannen. Dan blijft ie soepeler. Je zou denken dat als je elke dag dichtbij kijkt de lens dus ook gebruikt wordt en dat de lens dan ook in vorm blijft. Maar dat is niet zo. Het gaat erom iets heel kleins te zien. In computer termen, met zo hoog mogelijke resolutie. Je kan even naar mijn pagina met hele kleine letters gaan. Kijk wat je kan.
Speciale leesbril lessen
Voor een leesbril zijn een speciale lessen ontworpen die je in staat stellen om weer zonder bril door het leven te kunnen. Neem voor die les hier contact op.