Glaucoom is een oogziekte waarbij de zenuwvezels van de oogzenuw geleidelijk aan verloren gaan. Deze zenuwvezels verbinden het netvlies met de hersenen. Door het verloren gaan van de zenuwvezels ontstaan blinde vlekken.

De bolvorm van het oog wordt mede in stand gehouden doordat binnen in het oog vocht wordt geproduceerd, dat kamerwater wordt genoemd. (Kamerwater is niet hetzelfde als het uitwendig traanvocht). Als de afvoer van dat kamerwater wordt belemmerd, kan een te hoge interne oogdruk ontstaan. Dat is meestal zeer pijnlijk omdat dat een druk geeft op de oogzenuw. De oogzenuw wordt dan afgekneld en raakt uiteindelijk beschadigd waardoor het zien verminderd.

Glaucoom en de oogdruk

2 soorten glaucoom

Bij het hoge druk glaucoom raakt het afvoersysteem van het oog verstopt. Hierdoor stijgt de oogdruk en raakt uiteindelijk de oogzenuw beschadigd waardoor gezichtsveld-uitval optreedt.

Glaucoom en de oogdruk

Bij het normale druk glaucoom spelen andere risico factoren, zoals de doorbloeding van de vaten, waarschijnlijk een grotere rol dan de oogdruk die niet verhoogd is. Ook deze vorm leidt tot beschadiging van de oogzenuw en gezichtsveld-verlies. Dan is dus de oogdruk NIET de oorzaak.

Beide soorten kunnen dan ook nog acuut of chronisch zijn.

Meer weten?

Oogartsen.nl (Uitgebreide goede uitleg)
Glaucoom vereniging