De Lyme-testen zijn niet erg betrouwbaar. Dat houdt in dat als uit de test komt dat je Lyme hebt, het heel goed mogelijk is dat je het niet hebt.

Lyme Test

En als getest wordt dat je geen Lyme hebt, het heel goed mogelijk is dat je het wel hebt. Als de testen (ELISA en Western Blot) zelf getest worden dan blijkt dat 55% niet klopt. De uitkomst van dezelfde bloedproef in verschillende laboratoria is ook vaak verschillend.

ELISA en Western Blot

De tests ELISA en Western Blot worden het meest gebruikt om vast te stellen of je Lyme hebt. De arts gaat ervan uit dat wat de test zegt waar is. Maar er is een fiks aantal kanttekeningen omdat het tests zijn die op antilichamen meten:

  • De antilichamen komen pas in de derde week tevoorschijn en verdwijnen weer na de achtste week. Dus te vroeg of te laat meten geeft een verkeerd resultaat.
  • Antibiotica kan het immuunsysteem onderdrukken waardoor er geen antilichamen worden gevormd.
  • Als je Epstein Barr, herpes of syfilis hebt, is er een fikse kans dat je positief test.
  • De antilichamen vallen de Lyme aan en hechten zich eraan. Ze worden dan niet meer als antilichaam gemeten.
  • De borrelia kan zich zodanig vermommen dat daar geen antilichamen voor gevormd worden.
  • Er zijn veel verschillende borrelia-stammen en -rassen, die andere antilichamen aanmaken.

PCR Test

De PCR-test is niet zo bekend, maar wel behoorlijk nauwkeurig. De “Polymerase Chain Reaction” bevestigt de aanwezigheid van Lyme-bacteriën in het lichaam. De test is relatief nieuw en is ontworpen om Lyme-DNA op te sporen. Een positieve PCR-test wil zeggen dat je vrijwel zeker Lyme hebt.

Lyme C6- Peptide ELISA Test

Deze test werkt iets anders dan de eerder ontwikkelde ELISA-test. Ontwikkeld aan de Tulane Universiteit en sinds het jaar 2000 beschikbaar. De kans op een onjuiste positieve diagnose ligt onder de 1%. (Positieve diagnose betekent dat je het hebt). Dus als deze test zegt dat je Lyme hebt, is dat waarschijnlijk ook zo. Er is nog steeds geen test die, als de uitslag negatief is, betrouwbaar kan zeggen dat je het NIET hebt.

Andere testen

  • Hersenvloeistofonderzoek d.m.v. ruggenprik: foutpercentage 30%.
  • LTT: gehalte van T-lymfocyten. Ook dit is een indirecte methode zoals tot nu toe allemaal en meet dus de eventuele reactie van het lichaam.
  • RIBb: Sinds 1999 test iedereen positief.
  • VCS: Hierin zit de aanname dat de Lyme-bacterie zich aan de optische zenuw bindt en daardoor grijstinten minder goed waarneemt. Maar of die aanname juist is staat ter discussie.

ProHealth

Logo ProHealth

Bij ProHealth kun je wel een redelijk betrouwbare test doen. Die test is weliswaar gebaseerd op Elisa (Melisa), maar dan aangepast. Ze sturen je bloed op naar Invitalab in Düsseldorf. Daar wordt een test uitgevoerd op T-Lymfocyten. Ze doen een uitgebreide nacontrole zodanig dat er maar hooguit 8% vals positief is en maar 15% vals negatief. De test kost wel 236 euro op dit moment (13 nov 2017), maar het is de beste test op dit moment bekend. Veel huisartsen erkennen deze test maar je krijgt hem vaak niet vergoed.

Alternatieve testen

In het alternatieve circuit is het ook niet altijd even duidelijk. Als je klachten hebt en je gaat naar een alternatieve specialist in Lyme zal die je vaak vertellen dat je Lyme hebt. Zoals wanneer je naar een alternatieve tandarts gaat, deze misschien zal zeggen dat je klachten komen doordat de meridianen van je tanden niet goed zijn. Ga je naar een stralingsdeskundige dan zal hij/zij zeggen dat je last hebt van straling. Zo zijn er nogal wat ‘deskundigen’ die de werkelijkheid een beetje uit het oog hebben verloren en in hun eigen straatje kletsen.

Hoe weet je het dan wel zeker?

Niet, eigenlijk. Je weet het bij het waarnemen van de kenmerken. Zoals een rode ring, aangezichtsverlamming (gesloten ooglid), naar beneden hangende mondhoek, begeleidende hersenvliesontsteking, chronische gewrichtsontsteking, zeer droge dunne huid. Maar je kan het ook voelen in je zenuwbanen als een soort tinteling/dood gevoel of als een soort kloppend gevoel in je bloedbaan. Of de eerste scheuten van gevoeligheid in je gewrichten (meestal zijn de knieën en enkels als eerste aan de beurt). Je moet dus zelf goed je (combinatie van) symptomen bekijken en checken of dit past in het ziektebeeld van Lyme.

Terug naar de Lyme Index