Klysmaset, klysma

Een klysma is in het kort gezegd: water op lichaamstemperatuur brengen en het met een canule via je rectum in je darmen laten lopen. En dan naar de WC om het er weer uit te poepen. (Dat zal meer op plassen lijken.) Je hebt daar een klysma set voor nodig. Er zijn verschillende uitvoeringen op de markt, onder andere zoals op de afbeelding. Persoonlijk vind ik deze standaard set hier de prettigste set om mee te beginnen.

Het Water

Ik gebruik gefilterd water uit een omgekeerd osmose systeem of gedestilleerd water. Liever niet met gewoon kraanwater omdat daar ondanks de goede zorgen van de waterzuiveringsinstanties, nog dingen inzitten die er niet in horen. Dan heb ik het over sporen van antidepressiva, de pil, bestrijdingsmiddelen enz. Je huid neemt stoffen op die je erop smeert. Je darmen doen dat ook maar zijn nog gevoeliger. Dus je kunt maar het beste zo zuiver mogelijke vloeitoffen of toegevoegde kruiden gebruiken.

De temperatuur

Neem een makkelijke schenkkan van ongeveer 2 liter. Doe daar ongeveer anderhalve liter schoon water in. Met de waterkoker breng je water aan de kook. Van dat gekookte water doe je een deel in de kan. Het gaat er dan om om de juiste watertemperatuur te bereiken. Als je dat nog nooit hebt gedaan is het wijs om een thermometer te gebruiken. Het is aan te raden om tussen de 32 en 42 graden celsius te zitten. Na verloop van tijd voel je met je hand wel of het de juiste temperatuur heeft. Als het te koud is zal het in je darmen als een koude stroom aanvoelen en die kou heft een samentrekkend effect. Te warm water, euh dan verbrand je van binnen, lijkt me logisch toch? Maar warmer water heeft als effect dat je darmen makkelijker ontspannen.

De Klysma zak

De klysma zak hang je op ongeveer een halve meter boven de grond, of anders gezegd een halve meter boven het nivo waar jij gaat liggen. De canule (op de afbeelding is dat het blauwe onderdeel) smeer je in met wat olie (olijf, kokos, sesam), en je smeert ook wat op je anus. Het water uit de kan giet je in de klysma zak en je laat het even door de slang lopen. Belangrijk is dat je geen luchtbellen in de slang hebt. Die veroorzaken krampjes en maakt de procedure niet ondraaglijk maar het is toch niet echt fijn.

Water naar binnen

Ga op je rug of linkerzij liggen en duw de canule zachtjes naar binnen. Dan zet je de slang open met de…hoe noem je dat…het klemmetje op de slang. Als het de eerste keer is doe je heel even het klemmetje los en dan weer dicht. Dan kun je wennen aan het gevoel. Later kun je leren om veel meer water naar binnen te laten lopen in een keer. Ontspan ende relax! Steeds weer een beetje water erbij.

Je houd het niet meer!!

De oplossing is heel simpel, ga direct op de WC zitten en gooi het eruit. Dat kan wat spetters opleveren. In ieder geval weet ik vrij zeker dat je je WC daarna zult schoonmaken.

Je kunt dan weer wat water naar binnen laten lopen, steeds als je aandrang krijgt kan je het eruit gooien. Je kunt ook proberen het langer binnen te houden zodat eventueel aangekoekte resten in je darmen kunnen losweken. Mij lukt dat niet goed met gewoon water, maar als ik een theelepel of twee zout (Himalaya of Keltisch zout) per liter toevoeg, dan lukt het me veel beter. Dan is de osmotische waarde meer gelijk aan mijn lichaam en heeft het lichaam minder de neiging om het eruit te werken.