De huisarts zal je bij het vermoeden van Lyme direct een antibioticakuur voorschrijven. Bij mij deed de huisarts dat ook.

Antibiotica

Hij wilde niet het risico lopen dat ik Lyme zou krijgen en dat hij zijn verantwoordelijkheid niet had genomen. Toen ik hem vertelde dat ik dat dus NIET ging doen was hij best verrast. Hij vertelde me dat dat dan wel mijn eigen verantwoordelijkheid was, hij had zijn plicht gedaan. Hij ging me ook niet overtuigen maar wees me wel op de risico’s die ik liep. Ik vind dat hij zijn werk goed gedaan heeft. Op dat moment was ook nog niet zeker of ik Lyme had; ik had nog geen klachten en geen rode ring, maar de rode plek was toch wel erg groot en ging al drie weken lang niet weg.

Werkt antibiotica eigenlijk wel?

Jazeker werkt dat wel. Maar dan moet je dat wel vrij snel doen. Je moet dan binnen een paar weken na de tekenbeet antibiotica gebruiken. Anders gaat de Lyme dieper je systeem in en wordt onbereikbaar voor de antibiotica. Er valt niet te zeggen of dat dagen of weken is. Maar meestal werkt het wel binnen een maand. Dat hangt onder andere af van de kracht van je immuunsysteem. Hoe erg is de infectie? Waar op je lichaam ben je gestoken door de teek? Hoe gezond leef je? Dat zijn allemaal factoren die meespelen.

Wanneer geen antibiotica

Als je al een tijd geleden gestoken bent door een teek, dan kan antibiotica juist averechts werken. De Lyme-bacterie heeft dan kans gehad om dieper in je cellen door te dringen. De antibiotica zal dan de Lyme oppervlakkig verwijderen waardoor je even denkt dat het werkt… maar dan… dan komt de Lyme uit zijn schuilplaats tevoorschijn en komt dan een door de antibiotica zeer verzwakt immuunsysteem tegen. En dan begint de echte ellende. Je afweer is weg en de Lyme kan ongebreideld zijn gang gaan. Je kunt dan kiezen voor zwaardere antibiotica. Maar antibiotica kan NIET in de diepere lagen van je lichaam komen waar de Lyme WEL zit. Je zult nog zwakker worden en je zeer ellendig gaan voelen. Dan kom je in het chronische Lyme-stadium terecht en als ik de verhalen daarover op internet lees, word ik niet vrolijk van de pijn die die mensen lijden.

Keuzevrijheid

Achteraf kan ik ook zeggen dat het kiezen voor de natuurlijke weg je een fikse geestelijke groei oplevert. Je zult gevoeliger worden, veel meer doorzien, meer vertrouwen krijgen, veel angsten overwinnen. Maar het is een keuze of je dat proces aan wilt gaan. Als ik een tegenargument heb om de natuurlijke weg niet te volgen is dat: de kosten. De kruiden en behandelingen/begeleiding worden slecht tot niet vergoed. Persoonlijk vind ik dat genezings- en bewustwordingsproces het geld dubbel en dwars waard. Er is geen workshop te vinden die zo goed is als het leven zelf. Hoeveel kost dat dan? Nou, al die behandelingen, kruiden enzovoort kan je bij elkaar wel meer dan 2000 euro kosten. Wat is je gezondheid eigenlijk waard?

Terug naar de Lyme Index