Craniosacraal kan je heel goed helpen om stress en burnout te verlichten. Craniosacraal brengt je in diepe ontspanning waardoor je lichaam kan genezen en waardoor je inzichten in jezelf krijgt. Dat helpt je om te voorkomen dat het je weer gebeurt.
Stress, burnout en Craniosacraal
Door je bewust te maken van de plaatsen in je lichaam die jouw hulp nodig hebben, kun je je eigen stress leren beheersen. Dat gebeurt door middel van mijn handen. We gaan dan de bijnieren, thalamus, hypothalamus, hippocampus en hypofyse opzoeken en die tot rust brengen. Dat herstelt je hormonale systeem. Terwijl je dan op tafel ligt worden bovengenoemde lichaamsonderdelen je uitgelegd en kun je er zelf gevoel mee krijgen. Langzamerhand leer je dan om ze zelf aan te sturen. Op deze manier kun je ook genezen van een burnout. Daarnaast kun je nog lezen wat je met je voeding kunt doen op: Voeding en Bijnieruitputing
Bijnieren
De bijnieren maken cortisol en adrenaline aan. Als dat af en toe gebeurt is dat normaal omdat het een waarschuwingssysteem van je lichaam is. Maar als je bijnieren dat teveel doen dan kan dat leiden tot een bijnieruitputting ofwel een burnout.
We behandelen de bijnieren en leren jou hoe je contact met ze kunt maken zodat ze zich kunnen herstellen.
Thalamus
Als via je zintuigen informatie binnenkomt gaat dat eerst naar je thalamus. Die bepaalt dan direct of het een situatie is waar acuut op gereageerd moet worden omdat het levensbedreigend is. Als het niet levensbedreigend is dan mag het een andere weg volgen in je hersenen. Dat het eerst naar de thalamus gaat blijkt als we in een levensgevaarlijke situatie zitten en we ineens direct reageren en we ons achteraf afvragen hoe we dat gedaan hebben.
Amygdala
Als het signaal van de thalamus komt dat het bedreigend is wordt de situatie doorgestuurd naar de amygdala. Daar ligt het draaiboek klaar wat er NU direct moet gebeuren om te overleven. Die draaiboeken zijn soms gebaseerd op herinneringen uit het verleden die NU niet meer nodig zijn. Maar die draaiboeken liggen er nog wel. Zo kan het dus zijn dat je iemand tegenkomt en je merkt dat je ineens heel alert wordt zonder dat je daar iets aan kan doe. Maar dat kan bijvoorbeeld komen omdat die persoon je onbewust doet denken aan iemand die hel vervelend tegen je deed toen je nog een klein kind was. Die draaiboeken helpen je in het dagelijks leven helemaal niet meer. Anderen natuurlijk wel, zoals het wegspringen als je uit je ooghoek ineens een auto ziet aankomen.
De amygdala ligt recht achter je ogen. Je hebt er net als je ogen en de thalamus twee stuks van.
Hippocampus
Op het plaatje hierboven zie je ook in het rood de hippocampus. Die meet samen met de amygdala de hoeveelheid stress hormonen in je lichaam. De cortisol dus. Als de bedreigende situatie voorbij is en de meting van het cortisol is te hoog, dan zal het signaal naar de bijnieren gan om te stoppen met de cortisol productie. De overtollige cortisol en adrenaline kan worden afgebroken. Dat afbreken doen we door even een schreeuw te geven of even flink ons lichaam te gebruiken. Als voorbeeld: als een leeuw een prooidier aanvalt, zal het prooidier wegsprinten. Die sprint wordt teweeg gebracht door de stress van de levensbedreigende situatie en dus de cortisol en adrenaline.
Als jij stress ervaart dan zal je die overtollige cortisol en adrenaline ook af moeten breken. Anders zal het in je lichaam blijven en zal je in de stress toestand blijven. Je zal daarvoor even flink moeten bewegen en eventueel schreeuwen. En dat zijn we afgeleerd in deze maatschappij, not done.
Dus op tafel gelegen zal je leren hoe je dat eenvoudig kan doen en daarna kun je kontakt leren maken met je amygdala en hippocampus om die weer tot een normale werking te laten komen. Je kunt ook leren hoe ze te verfrissen en zelfs herstellen.