De sphenoid is een vlinderachtig botje ter hoogte van je ogen. Het is ter breedte van je hoofd, van slaap tot slaap.

Locatie van de Sphenoid

Het is ook de achterwand van de oogkas.

Sphenoid achterkant oogkas

Sphenoid en het gezichtsvermogen

Het cranio sacrale vocht heeft een ritme. En met het ritme bewegen de botjes in je schedel lichtjes mee. Als dat niet gebeurt omdat er een botje vast zit door een trauma dan is het zaak om dat botje weer zijn oorspronkelijke beweeglijkheid terug te geven. De sphenoid is daarbij extra belangrijk omdat er een gaatje in zit waar de oogzenuw doorheen gaat op weg naar het optisch chiasme (daar waar de oogzenuwen kruisen). In de onderstaande afbeelding zie je dat gaatje, het heet het “optic foramen”. Daar vlak achter zit een uitsparing voor de kruising van de oogzenuwen (optic groove).

Vlinderbot met het gaatje voor de oogzenuw

Als de sphenoid niet zijn natuurlijke beweging kan maken met het craniosacrale ritme mee, zal dat invloed hebben op het gezichtsvermogen. Hij kan een beetje teveel naar links, rechts, boven, onder of scheef zitten. De zenuw kan dan een beetje klem komen te zitten.
Daarbij komt ook nog dat het turks zadel (stella turcica) in het sphenoid zit. Daar zit de hypofyse veilig beschut zijn werk te doen.

Turks zadel en de hypofyse

Het is belangrijk om met het werken aan de ogen een behandeling te geven aan dit tere botje. Om te voelen hoe het met de sphenoid gesteld is en om hem eventueel te stimuleren zijn natuurlijke beweging te laten volgen. Daarbij krijgt de hypofyse ook een hele zachte massage.

Craniosacraal greep voor de sphenoid

Duimen heel zachtjes op het sphenoid bij de slapen en de andere vingers ondersteunen het hoofd bij het rotsbeen.
Meer over mijn werk met craniosacrale behandelingen kun je hier lezen.