De middellijn,
Het evenwicht,
De balans,
Het equilibrium,
Je Zelf…

In een systeem wat niet in balans is kan geen genezing plaatsvinden. In een systeem wat in evenwicht is, zal genezing zichzelf voltrekken, zonder moeite.

Dus wat moeten wij doen?

Evenwicht in het visuele systeem zit in de middellijn. Evenwicht zit in het midden tussen het linker en rechteroog. Exact evenwicht zit in het derde oog. In het licht en de ruimte die zichtbaar en voelbaar is in het midden van je hoofd. Wat ligt er allemaal in het midden van het hoofd? De hypofyse, de hypothalamus, het corpus callosum enz. Maar mijn aandacht gaat naar: de pijnappelklier = de epifyse = het derde oog.

Wikipedia

Pijnappelklier

De pijnappelklier of epifyse is een endocriene klier in de hersenen. De epifyse bevindt zich onder het corpus callosum (de hersenbalk) en aan de bovenkant van de derde ventrikel. Als orgaan heeft het zich bij “hogere” gewervelde dieren (zoogdieren, waaronder de mens) ontwikkeld uit het zogeheten derde oog, kruinoog of organum pineale, zoals bij vissen, amfibieën, reptielen en vogels. Bij deze dieren is het in de eerste plaats een lichtgevoelig orgaan. Bij kinderen is de epifyse goed ontwikkeld, maar na de puberteit wordt hij kleiner, en bij oudere mensen is de klier vaak verkalkt en niet meer functioneel.

Waarom de pijnappelklier?

Wikipedia:

– In oosterse filosofieën wordt de epifyse beschouwd als de zetel van de ziel.
– Descartes besteedde veel tijd aan studie van de pijnappelklier en ging ervan uit dat de pijnappelklier de centrale plaats was voor interactie tussen lichaam en ziel en noemde de pijnappelklier de ‘zetel van de ziel’.


In het midden van emoties en analyse, rechter en linker hersenhelft, ligt intuitie. Het is de balans van het mannelijke en het vrouwelijke in ons. Daar zien we onze taak in dit leven, die voelen we daar. Het is wat onze ziel komt doen in het concrete aardse leven. En als belangrijkste taak is dat: ons Zelf vinden. En concreet kan dat voor de ene mens betekenen dat ie vuilnisman wordt, voor een ander bankdirecteur en weer iemand anders craniosacraal werk. Wat we doen is een middel tot een doel, nogmaals; ons Zelf vinden.
En dat is wat ik door middel van ogen wil doen. Ik wil graag mensen de helpende hand bieden die via hun ogen bewuster kunnen en willen worden. Dat doe ik door Bates lessen, lichttherapie, 1 op 1 opstellingen en craniosacraal therapie.
En in mijn ogen ligt de sleutel van het vinden van ons Zelf, het “zien wie wij zijn”, in de pijnappelklier. Het is het orgaan van licht, de klier die melatonine maakt. Het heeft eenzelfde structuur als de ogen. Als we beelden zien in ons innerlijk komen die daar vandaan. Men zegt ook dat met een open 6e chakra (Ajna) men helderder dromen krijgt. Het 6e chakra is het derde oog…pijnappelklier.

Pijnappelklier en de fysieke ogen

Om helder onbevooroordeeld te zien, heb je balans nodig: je moet in je middellijn zitten. Als je je visuele systeem zo gebruikt, zul je zien en voelen in je hele lichaam dat je je anders voelt. De fysieke wereld is 3D, helderder, kleurrijker en een soort van mystieker, wonderlijker. Als ik je die mentale switch kan laten vinden, zal je het instant fysiek beter zien. Als ik je in je middellijn kan brengen, en ik bedoel in je visuele middellijn…dan…
voel je THUIS.


Voor mij betekende dit een verdieping van wat ik verstond onder de middellijn. Waarschijnlijk meer zoals Etienne Peirsman het bedoeld. Maar ik kon dat niet begrijpen omdat ik het nooit zo had ervaren. Tijdens craniosacrale sessies die ik gaf merkte ik wel een dat er een punt in het midden van mijn hoofd sterker aanwezig was. Het was daar stil, ontvankelijk, het liet me beelden zien. Er waren wel gedachten en gevoelens, maar geen enkele neiging om daar in mee te gaan. Ze kwamen en ze gingen. Ik was me er gewoon van bewust, meer niet. De beelden die ik zag, lieten mij soms zien hoe bepaalde plekken in het lichaam van de client eruit zagen.
Na veel experimenten met mijn fysieke ogen ontdekte ik dat er een mentale switch was. Die switch liet mij werkelijk 3D zien. En dat voelde totaal. Er was contact met mijn omgeving, maar verloor me er niet in. Ik voelde mijn voeten, buik, wat ik maar wilde. Gewoon door een verschuiving van aandacht. Het directe gevolg van die mentale switch is:

 • Je ziet fysiek meer en duidelijker 3D
 • Kleuren zijn helderder
 • De fysieke wereld voelt magisch aan
 • Je twijfels zijn verdwenen
 • Je angsten zijn weg
 • Je voelt de verbinding met de warmte in je hart
 • Je voelt dat je thuis bent in het hier en nu
 • Je voelt dat er nooit een probleem was en ook nooit zal zijn
 • Je voelt je energie doorstromen
 • Je voelt je ge-aard
 • Je houding wordt onmiddelijk rechter, de stand van je nek wijzigt
 • Je kijkt anders uit je ogen
 • Je voelt je levend
 • Hier is geen depressie of stress
 • Er zijn gedachten, maar geen hechting er aan
 • Verhalen zijn verdwenen
 • Er is een stilte voorgrond, in de achtergrond komen gedachten en gaan
 • Enzovoort, de lijst is eindeloos

Hoe kom je daar? Hoe kom ik daar? Hoe breng ik je daar?

Je bent er al.