In deze maatschappij zijn we zo veel met ons hoofd bezig. We houden onze energie te hoog in ons lichaam vast. Hoe wil je genezen als je energie niet meer op zijn oorspronkelijke manier kan stromen? Als je de spanningen niet meer af kunt voeren naar de aarde?

99% of meer van de bijzienden zitten teveel in hun hoofd. En mijn persoonlijke ervaring is ook zo. Naar de aarde toe. En dat is enorm confronterend. Want ik moest gaan accepteren dat deze wereld totaal niet is wat ik vond dat ie moest zijn. Dat dingen zijn zoals ze zijn. Niet de beelden in mijn hoofd, niet de sprookjes uit de film.

Eind 2018 begon ik last te krijgen van mijn rechter heup. Van de pijn kon ik soms niet slapen. Ik wilde niet meer wandelen omdat dat pijn deed. De chiropractor vreesde voor versleten heupen en daaruit volgt een operatie en een kunstheup. Oei, auw, dat deed zeer, aan mijn ego.

Ik was al langer bezig met aarden en hoe breng ik dat over aan klanten, wat werkt en wat werkt niet. Wat is gerommel in de marge en wat is onzin? Nou, het universum geeft me antwoorden door middel van mijn rechterheup. Dank ervoor, en dat deed pijn.

Er waren al een paar cranio sessies geweest op mijn rechterheup. Beelden van andere tijden die ik zag. Maar het beklijfde niet.
Gelukkig bestaat er zoiets als intuitie…of vanuit een totaal ander gezichtspunt gezien: toeval. Het bracht me bij een therapeut die me de aarde liet voelen. Soooweeee! De aarde is lief, zacht, stevig, warm, dragend, stromend, oersterk. En mijn voeten, jeetje.

Hoe ervaar je dat? In ieder geval een stuk meer dan nu?

Aardings oefening

Zoek een trampoline op.

aarding voetafdruk

Ga op je blote voeten in het midden staan. En sta alleen maar. Niet springen of iets anders. Sta alleen maar.
Voel hoe je voeten op drie punten staan. Je hiel, het kussentje bij de grote teen en het kussentje bij je kleine teen. En grijp iets met je tenen in de springmat. Je ziet op de foto ook dat de tenen ook enige druk geven op de grond.
Sta je, en voel je?
Oke, doe nu je ogen dicht.
Voel dan hoe je aandacht naar je bekken, benen, en voeten gaat. Want je bent je horizonreferentie met je ogen kwijt. En nu moet alles van binnen komen om je balans te bewaren.
Makkelijk? Oke, zet je voeten dichter bij elkaar, of zelfs tegen elkaar.
Ogen weer dicht.
Speel een tijdje met ogen open en dicht, verschillende voetstanden. Wat vind je moeilijk en wat makkelijk. Wat is leuk? Hoe voel je je vanbinnen als je je ogen sluit en al je gevoelsaandacht mag naar binnen?

En na 10 – 15 minuten.

Kom van de trampoline af en voel nu es hoe je voeten op de aarde staan (liefst buiten in het zand of gras)…BENG…daar STA jij…sterk en stevig.

En als je piekerde ergens over, kun je voelen wat er met die pieker energie gebeurd?

Doe dit elke dag en het zal je bewustzijn van je benen en aarde en heupen ingrijpend wijzigen.


Ik durf te stellen dat deze oefening zoveel bewustzijn brengt in het bekken, heup, benen en voeten gebied, dat er veel minder heupoperaties nodig zijnen dat vele PSOAS problemen door teveel zittend werk verholpen zouden worden.

Ik slaap weer pijnvrij, ik wandel weer twee uur zonder enig probleem. En ik voel de aarde.

Dan krijg ik als antwoord:”Ja, maar ik aard al goed want ik loop op blote voeten in het bos”. Nou, ik kan vrij goed al lopend in het bos op mijn blote voeten piekeren over iets wat me dwars zit. En ik verzeker vanuit mijn voelen dat dat GEEN aarding is. En staand op een trampoline met mijn ogen dicht in een uitdagender houding is dat onmogelijk…want dan val je om.

Cranio Grepen

Alle studenten wordt geleerd dat ze hun voeten op de grond moeten zetten als ze een behandeling geven. De energie van de behandelaar moet mijns inziens geaard zijn, voor zichzelf en om af te voeren wat van de client binnenkomt.

En ik heb op de opleiding wel eens gehoord dat we het niet over energie willen hebben omdat dat niet bij cranio hoort. Ik ben het daar grondig niet me eens. Als ik goed zit, voel ik letterlijk de stroom door mijn voeten lopen…en ik bedoel letterlijk. En dat zijn steengoede sessies. Want ik BEN er.

Goed, de grepen kennen we allemaal.

  • Zittend aan het voeteneind de voeten vasthouden.
  • De hand onder het sacrum leggen
  • De coccyx
  • Alle heupgrepen, armbruggetje en per kant
  • Lange en korte PSOAS greep voor alle tussenliggende verbanden

De eerste sessie doe ik liefst alleen een paar van bovenstaande grepen. Dan leer ik de energie en het ritme van de client kennen. En het bewustzijn van de client komt in het bekken, heup, voeten en benen gebied.

Dat lijkt los te staan van ogen, maar de hoog in het lichaam vastzittende energie moet weg kunnen. En een cranio sacraal therapeut kan daar uitstekend werk verrichten.

Niet te vergeten het huiswerk voor de client. Iets wat ze tussen de sessies door even met de aarde laat verbinden in hun voelen. Liefst smeer ik ze een trampoline aan.