Wie of wat in ons ziet?
Wie hoort?
Ruikt? Proeft? Voelt?
De reden dat er tegenwoordig zo veel oogproblemen zijn, is dat wij ons geïdentificeerd hebben met onze ogen. We doen moeite om te zien, in plaats van dat we de beelden binnen laten komen. Dat wat ongefilterd wordt waargenomen, wordt verwrongen tot iets wat wij menen te zien. Door onze trauma’s, emoties en overtuigingen zien wij niet meer zuiver.
Als we nu eens konden zien zonder dat wij er “zelf” tussen gingen zitten?
Als we weer eens konden gaan zien zoals het kind dat we waren, voordat we konden denken?
Jacques Lusseyran (1924-1971)
Op zevenjarige leeftijd werd hij door een ongeval in de klas blind. In dit boek beschrijft hij de geschiedenis van de eerste twintig jaar van zijn leven, die de periode van 1924 tot 1944 bestrijkt. Het is zijn levensverhaal tot aan zijn bevrijding in 1944 uit het concentratiekamp Buchenwald. De rode draad door dit boek is zijn liefde voor het leven. Boeiend, ontroerend, heroïsch, dat zijn de kenmerken die uit zijn biografie naar voren springen. Lusseyran beschrijft hoe hij na zijn ongeluk opnieuw moest leren zien, dit keer van binnen uit, en hoe hij daarbij een licht – hét licht ontdekte, het licht en de vreugde. Dit boek vormt de nalatenschap van een grote persoonlijkheid en kan allen die aan het leven twijfelen kracht en zelfvertrouwen schenken.
Kinderen lezen geblinddoekt
Kinderen kunnen lezen met een blinddoek om. Je kunt hier het filmpje downloaden. Maar je kunt ook op YouTube kijken naar dit soort onderstaande filmpjes.