Het oog is een uiterst precies optisch orgaan. Samen met onze hersenen vormen de ogen de meest geavanceerde prestatie die de evolutie heeft voortgebracht. Het is ook het zintuig wat ons met de wereld om ons heen laat communiceren. Het laat ons zien hoe onze wereld is en het laat ons ook zien wie we zelf zijn.
De anatomie van het oog wordt in de volgende YouTube video goed uitgelegd: Een duidelijke YouTube video over de oogspieren en wat ze doen.
De ogen zijn holle bollen met een diameter van ongeveer 25 mm. Ze zijn gevuld met vloeistof en staan licht onder druk. Deze druk zorgt ervoor dat de ronde vorm gehandhaafd blijft. De ogen worden omhuld door de harde oogrok. De oogrok beschermt de tere structuur van het binnenste van de ogen. Het netvlies (in de tekening vaatvlies) bestaat uit een ragfijn netwerk van kleine bloedvaatjes. Die bloedvaatjes voorzien de ogen van voedingsstoffen en dus ook van zuurstof.
Het oog, een groot wonder
Het netvlies bevat lichtgevoelige cellen die de beelden omzetten en via de oogzenuw doorsturen naar de hersenen. In de visuele centra van onze hersenen wordt via een creatief proces onze waarneming samengesteld. Het is een wonder dat de twee afzonderlijke beelden die we binnenkrijgen in onze waarneming samen één perfect beeld vormen. Er zitten geen rafels of randjes aan het samengestelde beeld. De beelden worden keurig over elkaar gelegd door de hersenen. Als bonus ontstaat er ook nog een ervaring van diepte.