Er zijn een aantal oefeningen die enorm kunnen helpen met het opnieuw ontdekken van je 3D visie. Het is vrijwel onmogelijk om ze te leren zonder begeleiding. De oefeningen zullen alleen maar werken als ze met bewustzijn worden uitgevoerd. En alleen iemand met dat bewustzijn kan dat goed overbrengen.
Wolken kijken
Ga naar buiten en ga ergens op je rug liggen zodat je naar de lucht en de wolken kunt kijken. Gebruik een matrasje en een deken of dekbed als het koud is. Zorg er in ieder geval voor dat je 15 minuten of zelfs en uur rustig kunt blijven liggen zonder het koud te krijgen.
Terwijl je ligt en naar de wolken kijkt, kijk dan of je vooral met je perifere zicht kunt zien in welke richting de wolken gaan. Blijf met je hoofd stil liggen, ontspan je nek en kijk recht vooruit met een wijde blik.
– Als je de Alexander Techniek kent, gebruik die hier om zo diep mogelijk te ontspannen, of neem een paar Alexander Techniek lessen om dit te leren van een ervaren leraar. –
Laat het licht van de blauwe hemel en of grijze wolken in je ogen vallen. Blijf vooral bewust van de randen van je ogen en daarmee je perifere zicht. Voel steeds meer naar binnen in je ogen en voel hoe het licht de binnenkant van je ogen – je retina – raakt. Blijf een tijdje bij dat gevoel in je retina. Als je je erop betrapt dat je weer de wolken scherp wil zien, ga terug naar je perifere zicht. Het voordeel van wolken is dat ze geen scherpe randjes hebben en dat ze steeds ongedefinieerde andere vormen hebben. Ze helpen je uit je gewoonte te halen om dingen te willen “labelen”. Ze brengen je meer in je rechter hersenhelft en je parasympathische zenuwstelsel.
Ga door met het verder naar binnen brengen van je aandacht en neem het licht mee. Misschien kun je voelen hoe het door het optisch chiasma gaat (Het kruispunt van je oogzenuwen).
Vandaaruit nog verder naar achteren naar de thalamus en de visuele cortex. Misschien kun je zelfs een tinteling of prikkeling voelen aan de zijkant van je hoofd net boven je oren of in de hogere of lagere visuele cortex (In de afbeelding is alleen de lagere visuele cortex weegegeven). Op deze manier geef je je ogen een natuurlijk en uitstekend lichtbad en het is nog gratis ook. Alle natuurlijke frequenties van het licht worden opgenomen, de zichtbare en de onzichtbare. De oefening werkt ook wel in een serre. Maar glas filtert wel enige met het oog onzichtbare frequenties eruit. Deze oefening is ook een perfecte remedie voor de winterblues of depressie. Je zal bij het toepassen hiervan in enkele dagen van die neerslachtigheid af zijn.
Dit is ook een anti leesbril oefening. Leesbrillen onstaan ook doordat er lichtgebrek is in de ogen. Je zal na een paar dagen wel opmerken dat het lezen iets makkelijker gaat.
Het wolken kijken elke dag doen, het liefst een half uur of langer. Bouw het langzaam op naar 2 keer per dag een half uur of in 1 keer een uur. Als het regent kan het niet omdat de regendruppels ervoor zulen zorgen dat je steeds schrikt van de druppels die in je ogen vallen. Verder kan het met witte wolken heel erg licht zijn. Dan is het teveel licht. Zoek dan een plaats op waar je half of heel in de schaduw van een boom of muurtje ligt. Dat neemt de felheid van het licht wat weg. Het licht is te fel als je begint te knijpen met je ogen. Hoe meer je oefent en ontspant, des te beter en feller licht kun je hebben.
Auto Rijden, Fietsen en Wandelen
Deze 3 oefeningen kun je in het alledaagse leven doen. Ze zijn in oplopende moeilijkheid opgenoemd. De moeilijkheid zit hem erin dat de snelheid waarmee je je voortbeweegt steeds langzamer wordt. Je zal merken dat het daarom moeilijker wordt om je perifere 3D bewustzijn vast te houden. Hoe langzamer het gaat des sneller kun je vervallen in een denkproces. Dan ga je ergens over nadenken en daarmee verlies je je perifere bewustzijn. Het nadenken over iets zit in de frontale hersenen. En als je energie daarheen gaat, gaat het dus niet naar de visuele cortex in het achterhoofd. Als je aandacht wel naar de visuele cortex gaat is het veel rustiger in je hoofd.
Auto Rijden
Met auto rijden vliegen de dingen met 100 of 200 kilometer per uur langs je heen. Houdt dat vooral in de gaten en blijf verder wel op de weg letten. Zit ontspannen in de auto en wees bewust van de tegenliggers die aan de linkerkant langs je razen. Kijk er niet naar, maar wees je slechts bewust van de beweging van de tegenliggers. Aan de rechterkant zal de berm aan je voorbij gaan, of de berm, de bomenrij, of weggebruikers die je aan het inhalen bent.
Fietsen
Met fietsen is het iets moeilijker omdat het langzamer gaat. Maar hetzelfde als met auto rijden geldt. Blijf je bewust van de perifere dingen die langs je heen gaan.
Wandelen
Blijf ook hier bewust van de langzame beweging van de dingen in je perifere zicht. Hier kan het opvallen dat dit op een andere manier ontspannen is. Juist omdat het zo rustig en langzaam gaat. Wandelen is in die zin meer ontspannen dan auto rijden.
In de Rij bij de Kassa
Als je staat te wachten in een rij, staat alles stil. Maar je kunt altijd zelf nog een heel klein beetje beweging maken. Op die manier beweegt alles ten opzichte van jezelf. Genoeg om je perifere zicht te activeren. Dit lijkt een beetje op de korte zwaai, maar dan heel erg kort en subtiel. Het heeft als extra voordeel dat je je niet staat te ergeren n de rij, maar iets nuttigs, ontspannen aan het doen bent voor je ogen.