Een leesbril komt op hetzelfde neer als presbyopie. Iets na het 40-ste levensjaar komen veel mensen erachter dat hun armen te kort zijn geworden. De te lezen teksten moeten ze steeds verder bij zich vandaan houden om die nog te kunnen lezen. In de verte kunnen ze alles nog goed lezen, behalve als ze ook al bijziend waren natuurlijk. Een leesbril is een ander geval dan verziendheid. Bij verziendheid zijn het de externe rechte spieren van het oog die wat te gespannen zijn. Dat is met een leesbril anders. Dan is het de cilindrische spier, die rond de lens zit, die zijn elasticiteit verloren heeft.

Werking van de cilindrische spier

De cilindrische spier zit rond de lens en heeft een cirkelvorm:

Cilindrische spier

Als de cilindrische spier uitzet, dat wil zeggen aanspant, dan zal dat druk geven op de lens waardoor die dikker wordt en dus een sterkere lens wordt.

De focus van een leesbril oog

Als de cilindrische spier zijn kracht verliest om te spannen, dan kan de lens niet meer boller…dus sterker worden. Dat betekent dat je het niet meer kunt zien van dichtbij.

Reguliere leesbril-visie en de onze

De reguliere wetenschap vertelt ons dat de lenzen van onze ogen verouderen. Door ouderdom kunnen onze lenzen niet meer goed accommoderen en zien we niet meer scherp.
Onze visie is dat een leesbril ook te maken heeft met het chronisch tekort aan vitamines en mineralen in onze voeding en de toenemende vervuiling van de lucht.

Het tekort aan echt dag (zon) licht is ook een factor die maakt dat we een leesbril nodig gaan hebben. Het blijkt dat we voor een goed functionerend lichaam gemiddeld een paar uur per dag zonlicht of ieder geval daglicht nodig hebben.
De reclame die het zonlicht in een kwaad daglicht stelt, is zeer misleidend. Zorg ervoor dat je voldoende licht hebt als je binnen wilt lezen. Je hebt daar het maximale profijt van als je een speciale zogenaamde daglicht- of vol-spectrum lamp gebruikt. Bij beter licht heb je je leesbril minder nodig.

Zet je leesbril af

Je zult ook merken dat als je je leesbril eenmaal opzet, dat je ogen nog sneller achteruit gaan. Binnen de kortste keren heb je een sterkere leesbril nodig. Meestal wordt dat rond de +3 of +4 dioptrieën stabiel, en dat is best een sterke leesbril.

Speciale leesbril lessen

Voor een leesbril zijn een speciale lessen ontworpen die je in staat stellen om weer zonder leesbril door het leven te kunnen. Neem voor de leesbril les hier contact op.

Meer weten?

Oogartsen
Wikipedia

Print Friendly, PDF & Email