Er zijn best veel kruiden die je kunt gebruiken om van lyme af te komen. Ik noem er maar een aantal, maar er zijn er veel meer. Degene die ik noem zijn degene waar ik ervaring mee heb of waarvan ik iets heb gehoord wat ik belangrijk genoeg vind om te vermelden.

Mijn Top Twee kruiden

Dat wil zeggen dat als je er maar twee kiest, kies dan deze.

 • Monolaurinezuur
 • Kaardebol

Mijn andere zeer succesvolle lyme kruiden

Zonder de bovenstaande kruiden zijn ook veel mensen genezen met b.v. een combinatie van banderol en samento.

 • Japanse Duizendknoop
 • Samento
 • Cumanda
 • Banderol
 • Astragalus
 • Sarsaparilla

Goede verhalen over

Met de onderstaande heb ik geen ervaring. De reden is omdat ik al genoeg kruiden gebruikte en omdat ik er moeilijk aan kon komen.

 • Cistus Incanus
 • Kalmegh
Het beste boek over Lyme

Monolaurinezuur in Kokosvet

Monolaurinezuur blijkt in de dagelijkse praktijk uitstekend te helpen tegen de ziekte van lyme. Op Hawai komen ook teken voor die met lyme besmet zijn. Maar daar is vrijwel niemand besmet met lyme…omdat ze kokos eten. En de helft van kokosvet is monolaurinezuur. Het werkt preventief. De lyme bacterie kan niet tegen het monolaurinezuur. Dus als je gestoken bent door een besmette teek en je eet dagelijks twee maal 30 gram kokosvet, dan is het niet waarschijnlijk dat je lyme krijgt.
Smeer het op je brood, bak erin, gooi het in je smoothies, smeer het op de ontstoken plaats op je huid. Koop blikjes met kokosmelk in de supermarkt. Liefst biologische kwaliteit b.v. van Amaizin uit de biowinkel. Een half blikje per dag moet genoeg zijn. Monolaurinezuur zit niet zoveel in het kokoswater (dr Martin), je moet echt het kokosvet hebben.

kokosolie tegen lyme
kokosmelk tegen lyme
kokoswater

Capsules

Je kunt ook capsules kopen met monolaurinezuur en die twee maal daags 2 capsules slikken.

Monolaurinezuur tegen lyme

Oil Pulling – Olie Trekken

Als je dan toch bezig bent met kokosvet, dan kun je ook gaan “Oil Pullen”. Dat wil zeggen dat je een eetlepel kokosvet in je mond doet en dat daar 10 tot 30 minuten rond spoelt zonder het door te slikken. Het trekt gifstoffen uit je lichaam. Het schijnt dat het vooral de pesticiden en bestijdingsmiddelen uit je lichaam haalt omdat die oplossen in vet. Je tandvlees zal er ook wel bij varen en het kan zijn dat je na een tijdje gaat opmerken dat je tanden witter worden. Het is een oude bekende ayurvedische methode. Je kunt het ook met sesamolie of olijfolie doen. Maar omdat we het hier over kokos hebben…

Mijn ervaring

Mijn ervaring is dat het inderdaad werkt, ik heb de gevoelloosheid in bepaalde zenuwbanen weg voelen trekken nadat ik begonnen was met monolaurinezuur. Nu gebruik ik geen capsules meer maar zorg ik ervoor dat ik zeker twee eetlepels kokosvet per dag in mijn smoothies gooi.

Kaardebol

Kruiden: Kaardebol = Teasel = Dipsacus Fullonum

Kaardebol, Teasel Root (eng), Dipsacus Sylvestris, Xu Duan (Chin). De wortel van de eenjarige plant bevat de geneeskrachtige stoffen. De gedroogde wortel of die van het tweede jaar werkt niet goed.

Kwaliteitsverschil

Kaardebol Tinctuur

Ik heb de tinctuur gebruikt van een minder merk en ik merkte totaal geen effect. Eerst heb ik gedacht dat dat spul gewoon niet werkte en dat kaardeboltinctuur dus onzin was. Na lang twijfelen heb ik een duurdere tinctuur toch maar gekocht. Daarvan merkte ik de werking wel. De goedkopere was dus gewoon weggegooid geld. Ik weet niet waar de goedkopere tinctuur vandaan kwam (China?) en of die echt wel van de verse eenjarige wortel is gemaakt. De duurdere tinctuur smaakte ook anders en krachtiger.

Kaardebol, Teasel, Dipsacus Fullonum

De kaardebol staat uitgebreid beschreven in het ondergenoemde boek “The book of herbal Wisdom” van Matthew Wood en het bovengenoemde boek “De ziekte van Lyme” van Wolf Dieter Storl.

Japanse Duizendknoop

Japanse Duizendknoop, He Shou Wu

He shou Wu, Japanese Knotweed oftwel Japanse Duizendknoop. Deze plant verschijnt steeds meer op de wereld en toevallig steeds in streken waar ook de met lyme besmette teek wordt waargenomen. Als er een ziekte komt dan heeft de natuur al een antwoord. Wij moeten hem echter wel vinden en er voor open staan. In Nederland komt deze plant ook steeds meer voor. Het is een onkruid, moeilijk uit te roeien en groeit stevig door. Dus em effe in je tuin zetten zou wel es niet zo een verstandig idee kunnen zijn.

He Shou Wu

He Shou Wu

He shou wu is chinees voor: “hoofd vol met zwart haar”. Het simuleert het immuunsysteem, de lever, nieren, helpt bij stress en mentale druk, beschermt het bloed, hart en longen, verlaagt cholesterol, remt veroudering en verminderd jeuk. Zelf heb ik het idee dat dit mijn eerste redding bij ongeluk is geweest. Want van dit kruid heb ik per dag 5 gram geslikt. En ik heb het gevoel dat dat de bacterie verhinderd heeft om al te snel door mijn bloed naar mijn hart en hoofd te reizen. Je kunt capsules slikken van de vermalen wortels of daar een tinctuur van maken.

Samento

Samento wordt van Cat's Claw gemaakt

Cat’s Claw

Samento (TOA-vrije Cat’s Claw) is een handelsnaam van de variant van een Zuid Amerikaans kruid: “Una de Gato”. De samento vorm groeit alleen maar in bepaalde delen van Peru. De Samento bevat geen Tetra Oxindole Alkaloiden (TOA). Deze TOA’s doen de voordelen van de gewone “Una de Gato” (Cat’s Claw dus) vrijwel teniet. Daarom wordt er gezegd dat de Samento aanzienlijk effectiever is dan de gewone Cat’s Claw

Samento gebruik

Samento Tinctuur

Samento kun je drie keer per dag 10 druppels in een glas met schoon water innemen. Niet samen met andere tincturen. Als je meerdere tincturen in wilt nemen dan moet je steeds een kwartiertje wachten. Je kunt wel de Samento met Vitamine C combineren, dan wordt het effect van de Vitamine C sterker. En de Lyme bacterie is ook niet zo dol op Vitamine C.

Cumanda

De schors van de Campsiandra Augustiflia (=Huacapurana) wordt gebruikt om een alcohol tinctuur van te maken. Dat wordt verkocht als Cumanda en het wordt vooral ingezet bij schimmelziektes.

Huacapurana, Campsiandra Augustifolia

Indicaties

Cumanda wordt ook ingezet als:

 • Antibacterieel
 • Antimicrobieel
 • Antiviraal
 • Analgetisch (pijnbestrijder)
 • Schimmels
 • Parasieten
 • Candida
 • Verbetering immuunsysteem
 • Mycosis fungoides (voetschimmels)
 • Ontstekingsremmer
 • Anti Lyme

Ik heb de Cumanda gebruikt als middel tegen lyme. Maar dan wel in combinatie met Samento en Banderol. Die heb ik afgewisseld omdat het zo zou zijn dat de lyme bacterie dan niet resistent kan worden tegen deze middelen. Of dat wel of niet zo is weet ik niet. Het Cowden protocol tegen lyme gebruikt cumanda vooral bij co-infecties.

Cumanda Tinctuur

Dosering

In het begin ben ik direct begonnen met 3 maal daags 10 druppels. Dat schijnt erg onverstandig te zijn omdat de dosering langzaam opgebouwd moet worden in verband met ontgiftingsverschijnselen. Ik heb er geen last van gehad. Aangezien ik geen co-infecties had, kan het zijn dat ik er daarom tegen kon. Maar omdat ik wel schimmels in mijn bloed heb had ik me voor kunnen stellen dat ik wel last had gehad…maar niet dus.

Advies is om met één of twee druppels per dag te beginnen en dat op te bouwen naar maximaal 60 druppels per dag in drie doseringen per dag.

Banderol

Otoba Sp.

De schors van de Otoba sp. wordt gebruikt om een alcohol tinctuur van te maken. Dat wordt verkocht als Banderol. Banderol is erg effectief tegen Borrelia Burgdorferi en wordt vaak in combinatie met Samento gebruikt tegen lyme. Co-infecties die kunnen optreden bij lyme kunnen ook heel goed worden behandeld met Banderol.

Indicaties

Banderol Tinctuur

Banderol wordt ingezet als:

 • Antibacterieel
 • Antiparasiet
 • Antiviraal
 • Antischimmel
 • Anti Lyme

Dosering

Opbouwen naar 3 maal daags 10 druppels in een glas zuiver water. Voordat je het opdrinkt moet je het even een minuut laten staan. Ik heb niet echt goed begrepen waarom eerlijk gezegd. Begin niet met 10 druppels, zeker niet als je co-infecties hebt. Co-infecties geven vaak stevige ontgiftingsreacties.

Persoonlijke ervaring

Ik had Samento en Banderol gebruikt vrijwel vanaf het begin dat ik in de gaten had dat ik lyme had. Zoals ik het ervaren heb, heeft dat eventuele co-infecties weggehouden. Maar uiteindelijk haalde het de lyme niet uit mijn lichaam. Daarvoor had ik een resonantieachtige therapie, kaardebol en kokosvet (laurinezuur) nodig. De behandelend thereapeute verwonderde zich erover dat ik niet veel zieker was toen ik bij haar binnenkwam. Want de tijd die ik al rondliep met lyme was toen al bijna 2 maanden. Dat is op zich niet heel lang omdat sommige mensen er veel langer mee lopen zonder last te hebben. Maar ik had al enige tijd tintelingen in mijn zenuwbanen en kloppende gevoelens in mijn bloed. In haar overtuiging had ik veel zieker moeten zijn. Ik leg dat vooral bij de kruiden die ik gebruikte en dus ook bij de Banderol en Samento.

Astragalus

Astragalus Membranaceus

Astragalus Membranaceus, Tragantwortel ofwel Huang Qi op mijn beste chinees. Het versterkt de eigen afweer, de longen, hart en milt. Het wordt meestal in de beginstadia van lyme ingezet. De dosering ligt op 1 tot 5 gram per dag. De reden dat het in de beginstadia wordt ingezet is omdat het het immuunsysteem actiever maakt. Als je in fase 3 van lyme zit dan kan het heel goed zijn dat je immuunsysteem door de lyme al overactief is. Bovendien kan lyme ervoor zorgen dat je een auto-immuun reactie krijgt. Dus je eigen immuunsysteem gaat de eigen lichaamscellen aanvallen. En dat wil je niet stimuleren met Astragalus.

Persoonlijke ervaring

astragalus Dragon Herbs

Direct nadat ik vastgesteld had dat ik lyme had heb ik op internet gezocht wat David Wolfe er over had gezegd. Hij noemde:

 • Japans Duizendkruid
 • Astragalus
 • Sarsaparilla
 • Samento
 • Resonantie achtig iets

Omdat ik wist waar ik dat hier in de buurt kon kopen ben ik dat onmiddelijk gaan halen en gebruiken. En zoals ik bij sommige andere kruiden ook heb gezegd, vermoed ik dat dat me vrijgehouden heeft van co-infecties. Ik heb zelf het gevoel dat astragalus mijn hart beschermt heeft.

Sarsaparilla

Sarsaparilla Wortel

Smilax Glabra, Salsaparilla ofwel sarsaparilla. Het is het lievelingsvoedsel van de smurfen. Het werkt bloedzuiverend, helpt bij reuma en werkt licht testosteron verhogend. Juist de klachten van lyme kunnen reumatische of artritis achtige klachten zijn. Pijn in de gewrichten. Het werkt ook ontstekingremmend, immuunsysteem balancerend en helpt afvalstoffen afvoeren. De zogenaamde Herxheimer (Ontgiftings) reactie wordt door Sarsaparilla ook sterk verminderd. De sarsaparillatinctuur wordt van de wortel gemaakt.

Persoonlijke ervaring

Ik heb sterk de indruk dat Sarsaparilla de ontstekingen in mijn lichaam binnen de perken heeft gehouden. Ik heb ook totaal geen Herxheimer reactie gehad van geen enkel middel. Misschien wel omdat ik ook sarsaparilla slikte. Testosteron verhogend? …Eumh ja…

Mexicaanse Sarsaparilla

Cistus Incanus

Cistus Incanus, Ladanum, Labdanum

Teken schijnen niet van Cistus Incanus (Ladanum, Labdanum, Rock Rose) te houden. Het werkt ontstekingsremmend, is een anti-oxidant en ontgift je lichaam. Het is instaat om gifstoffen van vullingen op te ruimen, goed voor je cardiovasculaire systeem, helpt bij candida en ondersteunt je immuun systeem.

Thee zetten van de Cistus Incanus is de manier om het binnen te krijgen en je kunt het preventief drinken om de teken bij je weg te houden. Teken houden niet van bloed dat Cistus Incanus bevat.

“BioCistus is more potent than any other agent known for biofilms. Crosses the blood-brain barrier and is 100% absorbed in the gut. It is antiviral. You can rebrew the tea 4 times. Whitens the teeth (also a biofilm which causes yellow teeth), body fluid smells and odors reduce.” — Dr. Klinghardt

Thee van Cistus Incanus

Kalmegh

Kalmegh, Andrographis paniculata

De Latijnse naam van het ayurvedische kruid kalmegh is Andrographis Paniculata en in het Nederlands: Indiase Gentiaan. Het luchtige kalmegh, met zijn dunne twijgen en ijle bloempjes, groeit veel in India. De bovengrondse delen kunnen in gedroogde vorm, als poeder, tabletten of als tinctuur worden ingenomen. De smaak is zeer bitter. De kuur dient langzaam te worden opgebouwd. Duur van de inname bij lyme: minimaal 8 maanden. Omdat de werkzame stoffen het lichaam weer relatief snel verlaten, is het belangrijk dat kalmegh, met kortere tussenpozen, verdeeld over de dag (bijv. 6x) wordt ingenomen.

Kalmegh werkt antispirochetaal en stimuleert het immuunsysteem. Ook werkt het stimulerend op de lever, wat in sterke mate helpt bij het overwinnen van lyme. Kalmegh overschrijdt gemakkelijk de hersen-bloedbarrière, wat een sterk punt is bij neuroborreliose. Onder andere in de hersenen vermindert kalmegh, de door de borreliatoxinen veroorzaakte, neuro-degeneratieve ontstekingen. Dit zijn ontstekingen waardoor hersenweefsel en zenuwen beschadigd raken. Kalmegh bevordert herstel daarvan. Langs die weg helpt het ook bij de daarmee samenhangende klachten zoals “brain fog” en verwardheid. Kalmegh beschermt niet alleen het centrale zenuwstelsel, maar ook het hart en de bloedsomloop. De Lymetherapie met kalmegh en aanvullende middelen is uitvoerig beschreven in het boek van Stephen Harrod Buhner, Healing Lyme:

Print Friendly, PDF & Email